Veiligheid bij het lassen is heel belangrijk als je gaat lassen. Aan het beroep zitten grote risico’s verbonden waarvoor je zelf wilt beschermen. Maar wat zijn eigenlijk de risico’s van het lassen en hoe kun je deze risico’s verkleinen? Veiligheid staat voorop tijdens het lassen dus bescherm jezelf goed. 

wat is lassen 

Lassen is een verbindingstechniek. Lassen is het verbinden van twee materialen tot één geheel. Je kunt bijvoorbeeld twee stukken kunststof aan elkaar lassen, kunststof lassen is een van de moeilijkste materialen om aan elkaar te lassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van warmte en druk. De materialen die worden samengevoegd worden vloeibaar gemaakt dat is het verschil tussen lassen en solderen. Bij solderen wordt namelijk alleen het verbindingsstuk vloeibaar gemaakt en niet het gehele materiaal.  

het materiaal wordt bij lassen wel vloeibaar gemaakt omdat om zo een stevige verbinding te creëren. Bij lassen kan gemaak gemaakt worden van verschillende soorten toevoegmateriaal. De toevoegmaterialen zorgen voor bescherming van het materiaal tijdens het lassen tegen de warmte. Het toevoegmateriaal wat gebruikt wordt tijdens het lassen kan zowel invloed hebben op de verbing zelf van de materialen maar ook op het gehele lasproces. 

Rook 

Tijdens het lassen van materialen ontstaat er schadelijke rook voor je lichaam. Die rook wordt vaak ingeademd door een lasser. De rook die ontstaat tijdens het lassen kan schade geven aan je luchtwegen. Soms zorgt de rook die vrijkomt tijdens het lassen dat je onvruchtbaar wordt of zelf kanker kan krijgen. 

lassen is dus gevaarlijk dit komt omdat de rook die vrijkomt bestaat uit schadelijke stoffen en schadelijke dampen.

Het voorkomen dat bijvoorbeeld de rook die vrijkomt tijdens het lassen is moeilijk, maar de technologie heeft ons wel geleerd dat de ontwikkelingen die ontstaan zijn tijdens het lassen snel gaan. Wel kun je de schadelijkheid van de rook verminderen door bijvoorbeeld goede ventilatie 

Lawaai

Tijdens het aan elkaar maken van de materialen komt veel lawaai vrij. Het is daarom goed om de regels te weten omtrent geluid en geluidsniveau. Als het geluidsniveau boven de 80 decibel uitkomt is je van werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. Als je gehoor langer dan 8 uur of wordt blootgesteld aan een geluid hoger dan 85 decibel  kan dit schadelijk zijn voor je gehoor. Het is daarom ook verplicht om gehoorbescherming te dragen. 

Tijdens het lassen is het vermijden van geluid onmogelijk. Gehoorbeschadiging is natuurlijk wel te voorkomen 

Almond is een bedrijf is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het lassen van kunststof. Je kunt bij Almond lasapparatuur huren. Ook heeft Almond één daagse lascursussen. Om je nog meer te leren over de risico’s van het lassen.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *