stille luchtbehandeling in de studio

“Stilte, opname!” prijkt het op de deur van de studio. Je wilt natuurlijk niet dat de opnames verstoord worden door lawaaiige bezoekers. Waar je net zomin op zit te wachten is ruis en bijgeluiden op de opnames. Daarom heb je de geluidsstudio geïsoleerd volgens de nieuwste normen en gebruik je de meest stille apparatuur die verkrijgbaar is. En toch … wanneer je terugluistert hoor je een gezoem, alsof er in de verte een motor stationair draait. Opeens weet je het: het is de luchtbehandeling! Komt dit scenario je bekend voor of wil je het bij voorbaat voorkomen, lees dan snel verder.

Mechanisch + motor = geluid

Het is een heikel punt in opnamestudio’s. Omdat je in een studio geen raam open kan of wilt zetten, ben je voor de aan- en afvoer van lucht aangewezen op mechanische ventilatie. Meestal bestaat deze uit een luchtkanaal, bijvoorbeeld van (geïsoleerde!) spirobuizen, in combinatie met een afzuigmotor. Wanneer de ruimte bij de bouw al bestemd was als opnameruimte, zal de motor hoogstwaarschijnlijk in een afzuigbox op het dak zijn geplaatst. Is dat in jouw studio niet het geval en is de ventilator in de ruimte of in de buis geplaatst? Sloop ‘m eruit en plaats een afzuigbox op het dak. Grote kans dat je van de meeste geluidsoverlast verlost bent.

Geluid dempen

Het plaatsen van een afzuigbox op het dak kan afdoende zijn voor een stille luchtbehandeling in de studio. Toch kan het geluid van de motor nog steeds een weg vinden naar het gevoelige membraan van je microfoons. Ventilatiespecialist Spirototaal heeft hiervoor een oplossing. Door een of meerdere geluidsdempers in het luchtkanaal te plaatsen, ga je het overbrengen van geluid door het ventilatiekanaal tegen. Dat werkt twee kanten op, dus er zal ook minder geluid naar buiten ontsnappen. Win-win! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *