Plaatwerk en metaalbewerking is nog steeds een van de belangrijkste industriële sectoren in Duitsland en is nog steeds erg belangrijk voor het bruto binnenlands product. Het volgende artikel legt de functionaliteit en toepassing van plaatwalsen en zogenaamde profielbuigmachines uit en legt ook uit waarom een ​​goede en korte waardeketen ondenkbaar zou zijn zonder deze processen.

Plaatwerk is onmisbaar bij industriële verwerking

Plaatwerk is een zeer veelzijdig materiaal dat kan worden gevormd uit verschillende metalen zoals roestvrij staal, aluminium en koper. Dergelijke materialen worden voornamelijk gebruikt in de auto-industrie. Het walsen van plaatwerk en metaal is een bijzonder fabricageproces waarbij met behulp van fysieke drukvorming de gewenste vormen worden gecreëerd. De grondstof wordt tussen twee of meer roterende rollen geplaatst of uitgerekt en de dwarsdoorsnede wordt verminderd door druk. Een plaatwals kan bij verschillende leveranciers worden gekocht, maar het is goedkoper en milieuvriendelijker om gebruikte machines te gebruiken. Naast een plaatwals kan je ook een cnc draaibank gebruiken om verschillende soorten metaal te bewerken.

Het daadwerkelijke vormen van plaatwerk vindt vaak plaats boven de rekristallisatietemperatuur van het materiaal – dan wordt het proces “warmwalsen” genoemd. Als daarentegen het vormen onder het herkristallisatie punt wordt uitgevoerd, wordt dit “koudwalsen” genoemd. In relatie tot andere methoden van industriële metaalverwerking en -vorming, is walsen nauw verwant aan hameren of smeden. De meeste processen zijn tegenwoordig echter grotendeels industrieel geautomatiseerd en vereisen zeer weinig menselijke tussenkomst.

Buig metaal en plaatwerk in de gewenste vorm met een profielbuigmachine

De profielbuigmachine wordt ook in enge zin gezien als een vormmachine volgens DIN 8586 en vereist weinig menselijke tussenkomst. In tegenstelling tot de wals, worden ze gebruikt om speciale bochten te maken op plaatwerk en metalen en om ze op maat te maken voor specifieke apparaten en producten. Bij het bewerken van metalen is een profielbuigmachine onmisbaar, aangezien hier vlakstaal, profielen en ovalen worden gemaakt, die in veel productieketens worden toegepast. In tegenstelling tot het walsen van plaatwerk, maakt dit proces gebruik van een rechte of roterende beweging om een ​​bocht in de grondstof te creëren.

Dit buigen vindt plaats via minimaal 3 rollen van gehard metaal en verstelbaar – alleen de bovenste rol is stationair en permanent geïnstalleerd. Door de werksnelheid van een wals aan te passen, kunnen verschillende radii en vormen worden gebogen. Buigmachines worden voornamelijk gebruikt in de loodgietersbranche en zijn vaak gekoppeld aan ponsen in de productieketen om snel de gewenste vormen en structuren te kunnen produceren.

Conclusie

Of het nu gaat om het buigen van plaatstaal of het verder bewerken met een profielbuigmachine – beide processen zijn onmisbaar in de industriële massaproductie en vereisen veel expertise en ervaring in het hanteren. Veel bedrijven vertrouwen specifiek op hele productieketens, die bestaan ​​uit plaatwalsen, ponsmachines en buigmachines, om tot zo kort mogelijke waardeketens te komen. Daarom zou het belang van de sterke auto-industrie in Duitsland nauwelijks denkbaar zijn zonder de combinatie van dergelijke processen. Voor meer informatie over metaalbewerkingsmachines neem een kijkje op de website van Mach4Metal.com/nl/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *