Zonnepanelen zijn met de jaren alsmaar goedkoper geworden. Vanwege de verbeterde productiekwaliteit en diverse overheidssaneringen is het daarom steeds aantrekkelijker geworden om onafhankelijker te worden van je energieverbruik met de aanschaf van zonnepanelen. Om een slimme overweging te maken voor jouw energiekeuze, zetten wij in dit artikel een aantal voor- en nadelen op een rijtje van zonnepanelen.

Zonnepanelen gaan lang mee

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn, omdat ze namelijk een lange levensduur hebben. Gemiddeld kunnen zonnepanelen voor maar liefst 25 jaar gebruikt worden, terwijl de omvormer en de batterij het ongeveer 10 jaar weten uit te houden. Voor meer informatie omtrent de bouwkwaliteit van zonnepanelen, neem een kijkje op Zonnekeus.nl.

Zonne-energie komt het hele elektriciteitsnet ten goede

Over de hele wereld kan overtollige zonne-energie worden gebruikt middels het conventionele elektriciteitsnet, waardoor het gehele energienetwerk gestroomlijnder zal functioneren.

In veel gevallen kan de eigenaar van de zonne-energie zelfs worden gecompenseerd voor de bijdrage aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen werken niet in de avond

Het klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar zonnepanelen bieden je weinig voordelen in de avond. Doordat zonnepanelen voornamelijk ingezet worden voor directe energieopname, zijn er veel huishoudens die tijdens de avond alsnog vertrouwen op het gewoonlijke energienetwerk. Gelukkig kan je door middel van batterijen alsnog jouw zonne-energie opslaan voor de avond, maar je moet hierbij wel rekening houden met jouw capaciteit en verbruik. 

Zonnepanelen zijn niet duurzaam

Je zou wellicht denken dat deze tegenstrijdige titel niet overeenkomt met de gewoonlijke duurzame voordelen die zonnepanelen je bieden. Het is echter zo dat de productie en de transport van zonnepanelen zich vooralsnog berusten op het gebruik van fossiele brandstoffen, chemicaliën en grondstoffen zoals lithium. In der loop der jaren zullen bepaalde chemicaliën wellicht vervangen kunnen worden met minder schadelijke stoffen, maar voor het winnen van lithium, het belangrijkste onderdeel van de batterijen voor zonnepanelen,  zal er niet gemakkelijk een duurzaam alternatief gevonden worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *