Je gaat je huis verkopen? Dan heb je veel zaken om te regelen. Er moet namelijk veel gedaan worden voordat jouw woning daadwerkelijk in de verkoop gaat. Daarbij is het ook altijd de vraag of je jouw woning gaat verkopen met of zonder makelaar. Dit is een keuze die je voor jezelf moet maken. Beide keuzes brengen echter wel voordelen en nadelen met zich mee, waar je van op de hoogte moet zijn. Want wat zijn nou de redenen om voor een makelaar te kiezen? En waarom zou je het juist niet doen. Onderstaande informatie geeft alles precies weer en kan jou helpen om de beste keuze te maken voor jouw eigen verkoop. 

Jouw huis verkopen met hulp 

Een huis verkopen met of zonder makelaar kan altijd alle kanten op gaan. Voor de een betekent het een hoog verkoopbedrag en een snelle verkoop, terwijl de ander juist weer een lager bedrag krijgt dan verwacht en ook langer moet wachten totdat het geld op de rekening verschijnt. Hoewel de makelaar jou vaak met meer zaken kan helpen waar je geen verstand van hebt, is het soms ook een extra kostenpost die je er niet bij kunt hebben. Makelaarskosten zijn namelijk niet aftrekbaar bij de belasting. Je moet het daarom uit eigen zak betalen. Dit is het eerste waar je daarom rekening mee moet houden.

Zelf alle marketing regelen 

Zelf huis verkopen zonder makelaar behoeft veel kennis van zaken. Je moet namelijk weten waar je jouw woning allemaal aan kunt melden en waar je de marketing kunt doen. Daarbij betaal je wel kosten om de woning en de bijbehorende advertentie op de website te krijgen. Bij Funda kun je bijvoorbeeld rekenen op een bedrag van 100 euro. Wanneer je jouw woning op de website hebt staan is het aan jou om de advertentie te gaan delen op social media. Je wilt er immers voor zorgen dat je zoveel mogelijk mensen naar de pagina toetrekt en uiteindelijk hier ook potentiële kopers aan overhoudt. 

Op een goede manier onderhandelen 

Het inplannen van de bezichtigingen en reageren op biedingen moet je ook zelf regelen. Je zorgt ervoor dat je de koper rondleidt in de woning of zelf even rond laat gaan. Je kunt dan ook alle vragen beantwoorden. Als de biedingen binnen komen, dan kun je hierop reageren door te onderhandelen met de kopers. Uiteindelijk kan er hierdoor alleen maar een beter bod uit komen. Echter begint dan pas het lastige. Je moet namelijk het voorlopig koopcontract op gaan stellen. In dit contract komen alle afspraken te staan die je maakt met de koper en ook het eindbod. Tevens kunnen er andere bedragen in komen te staan. Je moet dit document altijd naar behoren opstellen en ervoor zorgen dat er niets over het hoofd wordt gezien. 

De klassieke makelaar inschakelen 

Jouw huis verkopen met behulp van een makelaar neemt dit gedeelte in ieder geval bij je weg. Of je nu aan de slag gaat met een internet makelaar of een klassieke makelaar, deze zorgt er altijd voor dat het koopcontract goed opgesteld wordt. Alle juridische zaken worden namelijk uit handen genomen. Bij een klassieke makelaar wordt eigenlijk alles voor jou gedaan. Je betaalt hiervoor wel een kleine vergoeding. De meeste makelaars hanteren een courtage van 1 procent van de verkoopprijs. Wanneer je jouw huis voor 200.000 euro verkoopt, zal de makelaar dus 2000 euro krijgen. 

De pakketten van de internet makelaar 

De makelaar kan ook alle onderhandelingen voor jou doen. Hierdoor komen er geen emoties bij kijken en zal de koper ook niet onder druk gezet worden. Een internetmakelaar zorgt hier ook voor. In plaats van de courtage voor de makelaar kun je bij deze vaak kiezen uit verschillende pakketten. Hierdoor kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Bij het laagste pakket moet je vrijwel alles zelf doen. Wel heb je hier de juridische zaken geregeld door de makelaar. Hoe duurder het pakket, hoe meer er uit handen wordt genomen. Je moet hierbij de afweging maken wat je allemaal zelf kunt doen. Je dient daarom wel alles op een rijtje te zetten. 

Meer geld met een makelaar 

Of je nu voor een internet of klassieke makelaar gaat, je hebt altijd hulp en advies tot jouw beschikking. Wanneer je ergens meer over wilt weten of wilt weten hoeveel je nog moet onderhandelen, dan kan de makelaar jou alles uitleggen. Zo zorg je er ook weer voor dat je geen geld misloopt voor de woning. Het zou immers zonde zijn als er een paar duizend euro meer verkregen had kunnen worden, maar jij door jouw slechte onderhandelingen te laag bent gaan zitten. Wanneer je dit van jezelf weet, is het soms ook goed om juist de onderhandelingen uit handen te geven. 

De goede voorbereiding voor de verkoop

Jouw huis verkopen met of zonder makelaar is altijd een afweging die je moet maken. De voor- en nadelen kunnen daarom het beste eerst op een rijtje gezet worden voordat je de keuze daadwerkelijk gaat maken. Wanneer je dit doet, zorg je er namelijk ook voor dat je de beste hulp voor de verkoop gaat krijgen en alles naar behoren geregeld is. Bereid je daarom altijd goed voor, zodat de verkoop extra soepel gaat verlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *