vpn diensten

Als je een Virtual Private Network (VPN) gebruikt, dan wordt de gegevensuitwisseling geëncrypt, tussen aan de ene kant je computer of mobiele telefoon en aan de andere kant een VPN server. Vanaf die server gaat je internetverkeer dan verder het internet over naar de bestemming. Om te maken dat je internetverkeer moeilijk naar jou te herleiden is, wordt het IP-adres dat je apparaat gebruikt door de VPN server verwisseld voor een IP-adres, dat de VPN in voorraad heeft. Zo kan de ontvanger van je internet pakketjes niet langer aan het IP-adres zien dat jij de verzender bent.

Toepassingen

We bespreken hier kort waarvoor je een VPN zou willen gebruiken

Beveiliging van gegevens

We praten hier over het al genoemde encryptie. Iemand zou kunnen meekijken op een verbinding, met name bij gebruik van wifi. Zo zou een wachtwoord kunnen worden verkregen, en kan die worden misbruikt nadat op je apparaat is ingebroken. Met encryptie worden gegevens onleesbaar gemaakt. Applicaties als telebankieren passen zelf al encryptie toe. Je zou je email berichten voor verzending kunnen encrypten, maar dan moet je met de ontvanger afspreken hoe die kunnen worden ontcijferd.

Anonimiteit

Vaak willen bedrijven graag gegevens over je internetgebruik verzamelen, om die vervolgens te gebruiken om je gerichte (commerciële) informatie te sturen. Bij een VPN kan in ieder geval het IP-adres daarvoor niet meer worden gebruikt. Maar bedrijven gebruiken ook cookies om datzelfde resultaat te bereiken. Om te voorkomen dat ongewenste reclameboodschappen verschijnen tijdens het browsen, kan een goede adblocker worden gebruikt.

Regionaliteit

Soms wordt op basis van het IP-adres bepaalde informatie je niet getoond, wellicht met de aanname dat je er toch niets aan hebt. Stel je gebruikt je laptop ergens in Afrika om Nederlandse nieuwsberichten te lezen. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat videobeelden niet worden getoond. Ga je dan via een VPN server in Nederland, dan ziet je die beelden wel.

VPN diensten

De Consumentenbond heeft 100 VPN diensten onderzocht. Daaruit blijkt dat de goedkoopste VPN niet per se de slechtste is en omgekeerd hoeft de duurste niet de beste vpn te zijn. Dat heeft veel te maken met welke van de genoemde toepassingen voor jou belangrijk zijn. Het komt er op neer je eisen te bepalen en dan de goedkoopste VPN te gebruiken die daaraan voldoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *