Termen als duurzaam, ecologisch verantwoord, groen en energieneutraal. Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Terecht, als je je bedenkt dat onze fossiele brandstoffen een keer gaan opraken en kijkt naar de opwarming van de aarde. Om een betere wereld achter te laten voor het nageslacht zijn we met z’n allen massaal aan het kijken naar duurzame oplossingen zoals alternatieve energiebronnen. Ook bij de bouw van woningen dient er rekening te worden gehouden met duurzaamheid. Zo zijn oudere woningen vaak slecht geïsoleerd en moeilijk om te bouwen naar een hoog energielabel. Bij nieuwe woningen wordt steeds meer gewerkt volgens het principe van energieneutraal bouwen. Maar wat houdt dit precies in? Lees verder en ontdek!

Wat is energieneutraal bouwen?

Veel bedrijven zeggen energieneutraal te bouwen, echter blijkt dit niet altijd waar. Een woning voorzien van een zonnepanelen is namelijk niet hetzelfde als energieneutraal bouwen. Een gebouw is energieneutraal wanneer er over een jaar bekeken, netto geen energie van buitenaf nodig is afkomstig van fossiele of nucleaire brandstoffen. Energieneutraal bouwen betekend vaak een combinatie van duurzame oplossingen zoals een warmtepomp en zonnepanelen in combinatie met zeer goede isolatie, waardoor de energiebehoefte aanzienlijk lager komt te liggen.

Waarom energieneutraal bouwen?

In Nederland zijn gebouwen verantwoordelijk voor zo’n 35% van het gehele Nederlandse energieverbruik. Hiervoor wordt nog veel gebruikt gemaakt van de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is niet goed voor het milieu en is een probleem voor de volgende generatie. Met het bouwen van energie neutrale woningen en gebouwen werk je mee aan een preventieve oplossing op microniveau. Hierdoor kun jij duurzaam wonen, waardoor je voorbereid bent op de toekomst en bijdraagt aan een beter milieu. 

Subsidiemogelijkheden energie neutraal bouwen

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor duurzaam wonen en bouwen. Zo kun je subsidie krijgen op zonne-energie, windenergie, de opvang van regen en op een warmtepomp. Er zijn zowel landelijke als regionale initiatieven om duurzaamheid te stimuleren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *