koeltechnologie

Koeltechniek is een term in de techniek die wordt gebruikt om ruimtes, voorwerpen en andere producten af te koelen en koel te houden. Koeltechniek staat ook wel bekend als koudetechniek. Maar hoe werkt koeltechniek of koudetechniek nou precies en in welke toepassing komt deze techniek terug? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Hoe werkt koudetechniek?

Koeltechniek of koudetechniek kan in principe werken op twee verschillende manieren. Allereerst kan het door gebruik te maken van stoffen die van zichzelf al een lage temperatuur hebben. Zo wordt er lucht gebruikt om de motor in een motorfiets koel te houden. De andere manier waarop koeltechniek kan werken, is met behulp van een warmtepomp. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij koelkasten. De warmtepomp haalt haar warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in energie. Een koelkast gebruikt elektriciteit om een ruimte te koelen in plaats van te verwarmen!

Waar wordt koudetechniek toegepast?

Tot zover een hele beknopte samenvatting van hoe koudetechniek werkt. Ben je benieuwd waar deze techniek wordt toegepast? In feite zijn er twee brede gebieden waarin koeltechniek terugkomt. Hieronder heb ik de twee verschillende gebieden voor je beschreven.

  • Koeling
    De techniek wordt onder andere toegepast bij koelsystemen in supermarkten, restaurants, ziekenhuizen en fabrieken.
  • Airconditioning
    Je kunt hierbij denken aan de systemen in onder andere kantoren, scholen en andere gebouwen die worden gebruikt om de luchtkwaliteit en -temperatuur te reguleren en op peil te houden.

Wil je meer weten over koeltechniek of koudetechniek of ben je op zoek naar een bedrijf die je jou of jouw bedrijf kan helpen bij de toepassing van deze techniek? Engie Refrigeration kan je hierbij verder helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *