Je hebt het vast wel eens gezien bij grote bedrijfshallen of stallen: een buitenkant van het gebouw die toch niet echt een muur te noemen is, maar die wel dezelfde functie heeft en bovendien licht en zuiver oogt. Dat zijn sandwichpanelen. Een sandwichpaneel is een samengesteld bouwmateriaal dat vaak wordt gebruikt om grote overspanningen te behalen, bijvoorbeeld bij gevels en daken. Maar wat zijn sandwichpanelen precies en waarom zou je ze aanschaffen?

Compositie

Een sandwichpaneel is opgebouwd uit drie lagen: een binnenhuid, een buitenhuid, en hiertussen een kern. Deze kern is vaak van isolerend materiaal, terwijl de binnen- en buitenhuid vaak van dun plaatstaal zijn gemaakt. De sandwichpanelen hebben zo een groot isolatievermogen, omdat de binnenkant gevuld is met isolatieschuim terwijl de staalplaten aan de buitenzijde niet met elkaar in verbinding staan.Verder kies je zelf of je een sandwichpaneel voor op het dak of als wand wil, en welke dikte je geschikt acht. Meestal varieert de dikte tussen de 40 en de 80 millimeter.

Robuust en isolerend

Dit is een erg voordelige samenstelling die vaak wordt gebruikt voor bedrijfsgebouwen, loodsen en stallen, maar ook voor kantoren en zelf bij woonhuizen. Bij woonhuizen wordt dit dan voornamelijk toegepast op hellende daken. Het is niet verrassend dat sandwichpanelen zo veelvuldig worden ingezet, want dit bouwmateriaal heeft vele voordelen. Door de compositie met stalen buitenkanten is het relatief stevig en constructief. Daarnaast heeft het een sterke isolerende werking, of je nou EPS, PUR, PIR of steenwol gebruikt in de kern. Door dus dit materiaal op je dak te leggen, leg je niet alleen je dak dicht, maar heb je dat ook meteen op een duurzame manier gedaan. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder warmte en energie verloren gaat en je minder stookkosten hebt.

Veilig en simpel

Ook is het een veilig materiaal om mee te werken, omdat er vaak ook een brandwerende binnenplaat is aangebracht om brand te voorkomen. Verder is het ook een materiaal waarmee je relatief snel een constructie kunt opbouwen: in zeer korte tijd kan je vele vierkante meters bekleden met sandwichpanelen, wat je veel tijd scheelt ten opzichte van het plaatsen van muren. Dit komt onder andere doordat ze licht in gewicht zijn en makkelijk te plaatsen zijn door middel van schroeven.

Geen zorgen, wel schoonheid

Ook in onderhoud zijn sandwichpanelen een voordelige keuze: je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Dit komt doordat het staal aan de buitenkant erg glad is, waardoor mos, algen en ander vuil geen kans krijgen om zich te hechten. Over weerschade hoef je je ook weinig zorgen te maken, aangezien sandwichpanelen goed bestand zijn tegen vorst en hevige wind. Tot slot zijn sandwichpanelen niet alleen praktisch, maar kunnen ze ook esthetisch zijn: je kiest zelf in welke kleur je ze wil hebben, bijvoorbeeld groen, wit, grijs of antraciet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *