Condensator

Een condensator is een elektronisch component die stroom opslaat en vrijgeeft. Zo’n condensator heeft twee pinnen, een plus en een min. Condensatoren komen in alle soorten en maten. Wanneer je een condensator wilt gaan kopen moet je rekening houden met twee dingen. 1. Hoeveel uF (micro farad) is de condensator? En hoeveel volt is de condensator. Wanneer je weet hoeveel uF en hoeveel volt je nodig hebt kun je een geschikte condensator zoeken.

Elektrisch circuit

Een elektrisch circuit is in feite een systeem wat bestaat uit componenten die op stroom werken. Dit systeem kan allerlei componenten zoals weerstanden, diodes, condensatoren bevatten. Maar bijvoorbeeld ook LED lampjes of motoren. Alle elektrische apparaten bevatten een elektrisch circuit. Meestal is dit in de vorm van een printplaat. Je kunt ook zelf een elektrisch circuit maken. Het makkelijkste is om dit doormiddel van een breadboard te doen. Hier kun je je componenten in prikken en er weer afhalen wanneer je klaar bent met het project. Op deze manier kun je je componenten telkens opnieuw gebruiken.

Condensator kopen

Condensator capaciteit

Je kunt zelf gemakkelijk de capaciteit van een condensator berekenen. De capaciteit is het vermogen dat een condensator heeft om een elektrische lading op te slaan. De capaciteit wordt berekend door de elektrische lading door de spanning te delen. De formule hiervoor is: C=Q/V. De eenheid hiervan is Farad.

C staat in dit geval dus voor Capaciteit. De Q staat voor coulomb en de V staat voor Volt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *