Als er één land goed is in zuivel, dan is het wel Nederland. Van veehouderij tot zuivelfabrikant en van vervoerder tot verkooppunt: de hele productieketen is door en door ontwikkeld, verfijnd, geprofessionaliseerd. Dat moet ook wel, want we hebben als kaasland een belangrijke naam hoog te houden.

De beste zuivelapparatuur van de wereld

Voor Nederlanders is de kwaliteit van kaas haast vanzelfsprekend, maar heb je wel eens een plakje kaas in het buitenland geproefd? Meestal is dat net stopverf. Het is dan ook geen verrassing dat Nederlandse kazen als Goudse, Edam en Maaslander veelvuldig worden geëxporteerd. Daarnaast probeert men natuurlijk de kunst van het kaasmaken van ons af te kijken. Het begint met het kopen van een ‘cheese making machine’, maar dan? Dan heb je toch echt de Nederlandse expertise nodig om met deze ‘dairy machinery’ daadwerkelijk iets van kwaliteit te maken. Zelfs de beste zuivelapparatuur van de wereld biedt daar geen garantie voor.

Met de hand

Natuurlijk helpt het wel om een kaasmaakmachine te gebruiken. In de voedselindustrie is het ondoenbaar om traditioneel met de hand kaas te gaan maken. Nederlanders engineers en kaasmakers hebben dan ook de handen ineen geslagen om zo efficiënt mogelijk te werken, met behoud van kwaliteit. Vervolgens gaat het erom wat je erin stopt. De kwaliteit van de melk is het allerbelangrijkst. In Nederland zit het daarmee wel goed; ons melkvee krijgt relatief goed te eten en er zijn verschillende keurmerken voor kwaliteit van leven. In landen waar het vee minder goed wordt behandeld, zal ook de zuivel van mindere kwaliteit zijn. Wat voor high tech cheese making machine ze daar ook aanschaffen. Natuurlijk is dat niet de enige factor. We noemen hygiëne in de gehele productieketen, kwaliteit van hulpstoffen, productiesnelheid en (samenhangend) de versheid van ingrediënten, etcetera.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *