stoomketel stichting kien

Er zijn meerdere doeleinden waarvoor een stoomketel gebruikt wordt, één van die doeleinden is het opwekken van elektriciteit. Verder worden ze gebruikt voor: drogen, procesverwarming, sterilisatie en luchtbevochtiging. Een stoomketel is onmisbaar binnen veel processen. Ondanks dat, moet een stoomketel toch voldoen aan een aantal strenge veiligheidseisen. Dit is ook goed. Want de veiligheid van iedereen die met en rondom een stoomketel werkt, moet gewaarborgd zijn. Maar hoe werkt een stoomketel eigenlijk? Het doel van een stoomketel is duidelijk: stoom opwekken uit water. Het water wordt verwarmd door gas en in een afgesloten ketel gekookt. Hierdoor stijgt de druk in de ketel en ontstaat er stoom. Deze ketels worden bijvoorbeeld gebruikt in industriële toepassingen en bij de aandrijving van generatoren.

1. Richtlijnen voor drukapparatuur

Voor drukapparatuur gelden bepaalde richtlijnen die in de Warenwet worden omschreven en waar elke gebruiker van een stoomketel rekening mee moet houden. Strenge eisen worden er gesteld aan het ontwerp van de ketel, de documentatie die meegeleverd moet worden en een risicoanalyse die gedaan moet worden. Dankzij zo’n risicoanalyse kan worden nagegaan welke gevaren er bestaan bij het gebruik van dit soort drukapparatuur.

2. De Arbowet

Natuurlijk speelt de Arbowet een belangrijke rol bij (het gebruik van) stoomketels. Want ze moeten uiteraard door mensen bediend worden. Zoals altijd en dus ook bij het werken met een stoomketel, kan er altijd een ongeluk gebeuren. De Arbowet bepaald vooral dat medewerkers die met een stoomketel moeten werken, een gerichte opleiding moeten hebben gehad. Zodat ze precies weten hoe een stoomketel op een veilige en verantwoorde manier te bedienen.

3. Uitstoot van de stoomketel

Niet alleen is er bepaald welke veiligheidseisen in acht genomen moeten worden als het gaat om de mensen die met stoomketels moeten werken of de apparatuur zelf. Ook moet er aan het milieu worden gedacht. Eventuele milieubelastende gassen door de stoomketel worden nauwlettend in de gaten gehouden. Want de uitstoot van gassen mag bepaalde grenzen niet overschrijden.

4. Periodieke keuring

Een stoomketel moet wettelijk periodiek gekeurd worden. Zodoende kan de veiligheid worden gegarandeerd. Bij een periodieke keuring wordt er gekeken naar bepaalde milieuaspecten waar de stoomketel invloed op kan hebben. Strenge eisen waaraan voldaan moet worden. Dankzij die strenge eisen kunnen ongelukken door nalatigheid worden voorkomen. Gezien de grote gevolgen die een ongeluk met een stoomketel kan hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *